16. Collegetennis spelen in USA

UL team

Soms het spelen van internationale toernooien nog iets te vroeg. Misschien is het dan een goed idee om met een tennisbeurs collegetennis te gaan spelen in Amerika. Je kunt daar tennis en studie heel goed combineren. Als je een tennisbeurs krijg, betaalt de universiteit vaak de studiekosten, trainingen, eten en huisvesting of een gedeelte daarvan. Er wordt gemiddeld 20 uur per week getraind verdeeld over zowel tennis-, conditie- als krachttraining. Daarnaast wordt een gewoon studieprogramma gevolgd. Het 

 

Amerikaanse collegejaar 

Amerikaanse collegejaar bestaat uit twee semester, namelijk fall en spring semester. Het fall semester loop van eind augustus tot begin december en het spring semester van half januari tot half mei. Het fall semester dient ter voorbereiding op het wedstrijdseizoen, wat in het spring semester plaatsvindt. In de fall wordt er veel getraind en daarnaast een aantal toernooien gespeeld. Alles draait echt om het spring semester, omdat dan het wedstrijdseizoen voor collegetennis begint. Tijdens het seizoen worden er wedstrijden tegen andere universiteiten gespeeld en kan een ranking worden behaald. Er zijn verschillende divisies en in elke divisie krijgen 75 teams een ranking. Er spelen veel meer teams mee in een divisie, maar deze hebben dan geen ranking.

 

Niveau

UL opstelling competitie

Het niveau van het college tennis varieert heel erg per universiteit, van spelers uit de top van de wereld tot regionale spelers. Door de grote verschillen, is er voor elke speler wel een universiteit te vinden. Je hoeft dus niet tot de top van Nederland te behoren om in aanmerking te komen voor collegetennis in Amerika.

Naast de grote verschillen per universiteit, is er ook niveauverschil binnen het tennisteam. Een team bestaat uit 6 tot 8 spelers. Er zijn alleen mannen- en vrouwenteams, dus geen gemengde teams zoals in Nederland. Er worden 6 singles en 3 dubbels gespeeld. De sterkste speler van het team speelt op positie en de minst sterkte speler op positie 6. 

UL competitiewedstrijd

Zo speelt ook de sterkste dubbelcombinatie op positie 1 en de minste combinatie op 3. De sterkste speler van een team speelt dus altijd tegen de sterkste speler van een ander team. Hierdoor speel je vaak tegen iemand van rond je eigen niveau.

Een competitiewedstrijd wordt altijd begonnen met 3 dubbels. Met de dubbels valt maar 1 wedstrijdpunt te behalen. Het team dat 2 of 3 van de 3 dubbels wint, krijgt 1 wedstrijdpunt en staat dan dus 1-0 voor. Daarna wordt begonnen met de singels. Er worden altijd 6 singels tegelijkertijd gespeeld. Omdat er in totaal 7 wedstrijdpunten (1 dubbelpunt en 6 singlepunten) te verdelen zijn, is er altijd een winnend en verliezend team.

 

Als je graag collegetennis in Amerika wilt spelen, zijn er verschillende manier om in contact te komen met universiteiten.

  • Global Tennis
    Deze organisatie helpt tegen betaling met het zoeken van een passende universiteit en de voorbereidingen.
  • Made Scholarships.
    Deze organisatie helpt ook tegen betaling met het zoeken van een passende universiteit en de voorbereidingen.
  • Zelf benaderen.
    Je kan via de sites van de universiteiten het e-mailadres van de coach van het tennisteam opzoeken en deze persoonlijk benaderen.
  • Huidige of voormalige tennissers in die collegetennis hebben gespeeld.
    Vaak kan je via een oud-speler in contact komen met de coach van hun (oude) universiteit en vaak kunnen ze ook een goed woordje voor je doen.

Toelating 

Om toegelaten te worden tot een universiteit dien je wel minimaal een HAVO diploma te hebben behaald. Aangeraden wordt om gelijk na de middelbare school collegetennis te gaan spelen. Het is dan ook het beste om je zo vroeg mogelijk te oriënteren, want de voorbereiding vergt veel tijd. Zo moet je onder andere twee Engelse testen halen, de SAT en de TOEFL test, en moet een visum worden aangevraagd bij de Amerikaanse Ambassade in Amsterdam.

 

Spelers die college tennis speelde

Spelers die in het seizoen van 2010/2011 in Amerika spelen zijn onder andere Karen Nijssen, Myrthe Molenveld, Kim van Ginkel, Marit Boonstra, Leonie Guijt, Peter Lucassen en Milou Israel.

Spelers die eerder in Amerika hebben gespeeld zijn onder andere Vincent van Gelderen, Paul Haarhuis, Anousjka van Exel en Fredrica van Adrichem.


Meer informatie

Voor meer informatie kan gekeken worden op de site van MADE scholarships, http://www.madescholarships.com . Deze site geeft de meest complete informatie op gebied van collegetennis.


Artikelen

Eerder verschenen er artikelen over Special over collegetennis in Tennis & Coach (2008 nummer 6):

Collegetennis Roy Hartsuiker

Collegetennis spelers Henk Abbink


Handige links:

  • Global Tennis: http://www.gsconline.net/
    Bemiddelaar tussen spelers en universiteiten

  • College Tennis Online: www.collegetennisonline.com/
    Officiële site van collegetennis voor alle informatie over uitslagen, teams en spelers.
    Column Ronald van der Horst op Toptennis.nl (september 2010)