Businessavond 2010: Olympisch kampioen Maarten van der Weijden en Martin Truijen

De businessavond zal bestaan uit twee sprekers. De eerder aangekondigde Jacco Verhaeren is door een ingelast FINA congres verhinderd. Maar daar zijn twee topsprekers uit het Nederlandse zwemmen voor in de plaats gekomen.

Eerst zal de huidige zwemcoach van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam, Martin Truijens, ons laten zien hoe de top van het zwemmen tegen elkaar, maar juist ook met elkaar samen werkt om tot betere prestaties te komen. Juist waar je, zoals in het tennis en het bedrijfsleven, nooit met je concurrent samenwerkt, laat Martin zien hoe twee commerciële ploegen zijn samengegaan in een samenwerkingsverband om te komen tot wereldprestaties. De damesestafetteploeg 4 x 100 m vrije slag is Europees - , wereld - en Olympisch kampioen.

Technische directeur van de KNZB Jacco Verhaeren heeft twee zwemmers onder zijn hoede en de verantwoordelijke zwemcoach in het Nationaal Zweminstituut Eindhoven, Marcel Wouda, heeft ook zwemsters in zijn ploeg die tot de estafetteploeg behoren. Bij Martin zwemt Femke Heemskerk. Door steeds te overleggen over de te volgen weg is deze ploeg al een aantal jaar niet te kloppen.

De volgende stap is om dit nu ook op de individuele nummers door te trekken. Om dat te doen lukken, werkt Martin samen met een heel team van begeleiders. Hierin zitten onder andere de medische begeleiding, een mentale begeleidster en een fysieke trainer. De taak van Martin is om het voor zijn topzwemmers steeds optimaler te maken. Zo trainen zij nu nog om 6 uur in de morgen in verband met de ruimte in het Sloterparkbad. Zijn wens is om de 2 sessies op de dag dat zij in het water liggen naar optimale tijden te brengen. Hierdoor kunnen de zwemmers beter presteren in de trainingen. De zwemmers wonen allemaal dicht bij het zwembad op eigen kamers. Hierdoor is er meer mogelijkheid voor herstel en rust in hun leven. Maar er zijn er ook nog zwemmers bij die een opleiding aan de ALO, SM & O of de Johan Cruijff University volgen. Al deze zaken om het plaatje optimaal te maken valt onder de taken van Martin.

Martin is verantwoordelijk voor de zwemmers uit Amsterdam. Al zijn 10 zwemmers hebben zich gekwalificeerd voor de EK. Zij gaan allemaal voor een finaleplaats en hopen ook op een medaille. Martin zal laten zien hoe zij in de top van het zwemmen samenwerken en hoe zij keihard trainen om de concurrenten uit de rest van de wereld te verslaan. Zij maken hierbij gebruik van de meest moderne middelen om allerlei data te verzamelen. Martin zal hier iets van laten zien in zijn presentatie.

Martin is een specialist in hoogtetraining. Hij verzamelt daar data over en krijgt die ook uit de hele internationale zwemsport, om straks na zijn zwemcoachloopbaan afgestudeerd bewegingswetenschapper te worden. Als hoogtetrainingspecialist werd hij ook twee jaar terug al geraadpleegd voor de voorbereiding van het Nederlands voetbalelftal naar de WK in Zuid-Afrika. Daarnaast adviseerde hij Maarten van der Weijden voor zijn hoogtetraining (“Living high, practise low”) in zijn voorbereiding naar de Olympische titel in Beijing.

De tweede spreker is Maarten van der Weijden. Maarten is Olympisch kampioen op de 10 km. Maarten werd uitgeroepen tot de sporter van het jaar 2008.

Maarten heeft in zijn aanloop naar de Olympische Spelen een groot gedeelte van de dag in een hoogtetrainingtent geleefd. Hij bracht de uitspraak van Martin “Living high, practise low” in de praktijk. In zijn presentatie zal hij hierop ingaan. Maar daarnaast zal hij zijn route van kankerpatiënt naar de Olympische titel belichten.

Op 21 augustus 2008 won Maarten van der Weijden Olympisch goud op de 10 km open water zwemmen in Beijing. Dat markeerde het eind van een lange weg naar de top. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie geconstateerd. Zijn overlevingskansen werden geschat tussen de 30 en 50 procent. Na een serie zware chemokuren, waaronder een stamceltransplantatie, genas hij van zijn ziekte en pakte hij zijn loopbaan als wedstrijdzwemmer weer op.

Hij won zilver op de 10 km tijdens het EK van Boedapest in 2006 en werd in 2008 in Sevilla op de 25 km Wereldkampioen. In zijn presentatie zal hij ingaan op zijn ziekte en genezing, en geeft zijn visie daarop. Daarnaast zal hij ingaan op zijn streven om door een uitgekiende tactiek de beste zwemmer te worden. En hoe hij het maximale gedaan heeft om kampioen te worden.

Een verhaal dat u eigenlijk niet mag missen!

De businessavond 2010 zal dit jaar plaats vinden op donderdag 17 juni aansluitend op het seminar en het kijken naar de wedstrijden. Martin zal starten om 19.00 uur in Koekenbier en na de pauze zal rond 20.15 uur Maarten zijn verhaal doen.

 

Informatie

Om de businessavond bij te wonen kunt u losse kaarten bestellen voor slechts € 30,- of inclusief warm en koud buffet voor € 60,- bij Tessa Droge via telefoonnummer 072-5410941 of t.droge@rotteveelm4.nl