Ronald's Column April 2003

In de voorjaarscompetitie wordt dit jaar een supertiebreak als laatste set gespeeld. Na een gedwongen proef vorig jaar in de hoofdklasse werd besloten om de supertiebreak dit jaar voor de gehele competitie te laten gelden.
Hierbij is het argument van tijdwinst maar minimaal. Als alle teams op de afgesproken tijd van 10 uur op de baan zouden staan om de wedstrijd te beginnen dan zou daar meer tijdswinst zijn te behalen. Ook de tijd tussen de partijen duurt vooral bij verenigingen zonder wedstrijdleider vaak lang.
Het niet volledig spelen van het gemengddubbel is erg jammer. Er komt een aantal aspecten om de hoek kijken bij het gemengddubbel waar niet naar wordt gekeken in de discussie. Vooral het ontwikkelingsaspect van het Nederlandse talent is van groot belang naar mijn idee.


Met de ontwikkeling van de Nederlandse speler gaat het op het ogenblik minder goed. Technisch/taktisch is het niveau van de huidige spelers en speelsters naar mijn idee matig. Belangrijk voor de toekomstige spelers is een allround opleiding. Het handboek prestatief tennis voor de opleiding van jeugdige spelers, geschreven door Frank van Fraayenhoven, is een aanrader.<BR>Het spelen van een volledig programma tijdens de competitie loopt hieraan parallel. De drie verschillende spelonderdelen zijn totaal verschillende spelen, maar hebben wel een functie in de ontwikkeling van de spelers bij het beter leren enkelen. In de tenniswereld is een titel in het enkelspel in een Grand Slam het hoogste wat een speler kan behalen.<BR>Maar om te komen tot een betere allround speler hebben de andere spelonderdelen een belangrijke rol in de opleiding voor het beter spelen van het enkelspel.
De dubbels zijn een spelsoort waarbij het netspel wordt ontwikkeld. Service en oplopen en het spelen van returns op de voeten of chip and charge spelen zijn oa de punten die naar voren komen. Het voordeel is dat de spelers dit op een half veld mogen uitvoeren. Later als het beter gaat kunnen ze dat ook in het enkelspel.<BR>Het gaat in het dubbel, omdat het gelijkwaardige medespelers zijn, meer om welk koppel sterker in de aanvalspositie staat.


Bij de gemengd dubbels is er sprake van een ongelijkwaardige combinatie. Ook al is de dame van eenzelfde speelsterkte, er is altijd een niveau verschil door de kracht en snelheid. Over het algemeen wordt er ook bij dames met minder rotatie gespeeld.<BR>Het gaat in het gemengddubbel veel meer om alles op het juiste moment te doen. Je moet over het spelletje nadenken. Het is veel meer een tactisch spel dan de dubbel. Overleg met je partner is noodzakelijk om samen als koppel in elke situatie de juiste oplossing te vinden. In het enkelspel zal je precies hetzelfde moeten doen alleen zonder hulp van je partner.
Door het spelen van de gemengddubbels leren spelers spelenderwijs wat tennis nou zo boeiend maakt, namelijk het spelen tegen en analyseren van een tegenstander, zodat jij de baas bent over alle spelsituaties.

De resultaten uit andere landen, bijvoorbeeld de Spanjaarden tijdens Roland Garros, kunnen als leidraad voor onze opleiding van talenten worden genomen. Wij zouden dan ook uren op de baan moeten staan om ons sterker vanaf de baseline te maken.<BR>Maar onze Nederlands cultuur en situatie is er veel meer een van pluriformiteit. Wij zullen veel meer verschillende spelers opleiden. Wij moeten dan ook zorgen dat de opleiding zo breed mogelijk blijft. Hierin past het spelen van het gemengddubbel. Dat Nederlandse spelers veel hebben gemixed blijkt uit de Grand Slam titels in de afgelopen jaren en dat er bijvoorbeeld 3 gemengddubbels in de kwartfinale van Roland Garros staan met Nederlandse speelsters. Ook de titel van Jacco Eltingh en Paul Haarhuis en de wereldtitel van Paul en Jacco en van Manon Bollegraf zijn hier voorbeelden van.

Wij moeten juist het unieke van de Nederlandse competitie niet laten verminderen. Juist het trainen van de gemengddubbels in de teamtrainingen zorgt ervoor dat er een teamspirit ontstaat. Een clubsfeer is belangrijk, want de verenigingen zijn de grootste sponsor van het Nederlandse talent. Als je alle subsidies die de verenigingen geven aan de competitiespelers om te trainen bij elkaar optelt dan stoppen de verenigingen er miljoenen in.
Binnen elke sport zorgt de vereniging mede voor de opleiding van de spelers. Dat is bij tennis net zo. De selectietrainingen of Bondstrainingen zorgen voor aanvulling.<BR>In de huidige situatie is het voor een vereniging van belang om teamtrainingen gedurende de winter en tijdens de competitie te organiseren. Voor 75 % zal tijdens de teamtrainingen de aandacht naar het spelen van de dubbels en het gemengddubbel gaan. De dubbels leveren namelijk evenveel punten op als de enkelspelen. Het is het dus waard om daar aandacht aan te besteden. Als je de uitslagen gaat analyseren dan worden de punten door "tennisschool”verenigingen voornamelijk in de enkels behaald en kunnen de klassieke verenigingen vaak de achterstand wegwerken door de dubbels te winnen.<BR>Zou het gemengddubbel worden afgeschaft dan is de verhouding zoek om als vereniging veel geld en aandacht aan de dubbels te besteden. De volgende stap is het uitbesteden van de ontwikkeling van de speler aan een tennisschool met als gevolg een veel mindere allround opleiding en een verarming van de speler. Daarnaast ben ik bang dat de verenigingen minder geld in de ontwikkeling van de spelers zullen stoppen omdat de opleiding buitenhuis plaatsvindt.
Volgens mij zijn de verenigingen gezamenlijk mede hoofdsponsor van de ontwikkeling van het Nederlandse tennis.


In de fysieke / mentale ontwikkeling is het goed om spelers een beetje te leren afzien. Ondanks de vermoeidheid moeten ze ook in een derde wedstrijd geconcentreerd en goed spelen. Het is een uitstekende training voor de toernooien. Het voordeel van de zwaardere inspanning tijdens de competitie is dat de spelers een week de tijd hebben om weer te herstellen.
Zo worden de betere spelers gehard om langere partijen te spelen. Net zo als het spelen van best of five bij de Nationale als voorbereiding op het spelen van de Grand Slams.
Een tiebreak of het nu een gewone of supertiebreak is, heeft gedeeltelijk met een loterij te maken. Als er dan 6 partijen op een competitiedag volledig gespeeld worden en de gemengddubbels niet dan is er een ongelijkheid in de punten tot stand gekomen.
Van teams die 3 spelers in een team hebben, moet de dubbelspeler een beperkte partij spelen.