Ronald's Column September 2003

De vorige keer heb ik het gehad over het instellen van de supertiebreak in de competitie.
Deze regel is er gekomen omdat de commissie wedstrijdtennis eens een keer mee wilde doen met het meepraten en meebesluiten met regelaanpassingen. Zo zou Nederland meer body krijgen.

Het uittesten werd dan ook opgelegd vorig jaar in de hoofdklasse. De voorzitter van de commissie gaf aan dat als het in overleg zou gedaan worden met de verenigingen de KNLTB het waarschijnlijk niet in de hoofdklasse zou kunnen testen.
In de competitie vorig jaar was er veel weerstand bij de spelers en de verenigingen. Dat werd niet op de dag geëvalueerd. Alleen de scheidsrechters gaven hun mening.
Na afloop van de competitie werden de trainers/coaches gevraagd naar hun mening. De inleiding van de enquête was: “Gezien de positieve aspecten vragen wij uw mening….”
Het gaat dus niet om het belang van het Nederlands tennis, maar om de bestuurders die internationaal mee kunnen praten.
De tijdwinst kan ook anders bereikt worden.
Door het aanstellen van wedstrijdleiders kunnen de wedstrijden eerder beginnen. Nu starten de wedstrijden 15 tot 30 minuten te laat.Aanvangstijden tussen teams uit de omgeving kunnen misschien vervroegd worden.
De Nederlandse samenleving is pluriform. Het geeft iedereen de ruimte om over zaken anders na te denken.Dat zou ook moeten gebeuren bij het bekijken van de Nederlandse tennisregels.
Tijdens het K2 toernooi bij de jeugd in Heemskerk werd 2 jaar terug een stencil uitgedeeld aan de kinderen. Er mocht alleen geplast mocht worden bij het einde van de set.
Bij een stand van 3-2 in de tweede set moest een speelstertje erg nodig naar de wc. Bij de wissel las zij de notitie nog een keer door. Helaas mocht zij nog niet. Na verlies van de tweede set kon zij snel wegrennend naar het toilet.

Waar misbruik gemaakt wordt moet je het toepassen. Maar bij jonge kinderen met een kleine blaas moet je deze regel niet gebruiken.
Ook de vorig jaar internationaal ingestelde regel om de rustpauze na de eerste game in de set over te slaan is zo’n voorbeeld van lijdzaam volgen en meelopen.
Minstens 700.000 tennissers zijn opgegroeid met de regel dat je mag zitten bij het wisselen van de speelhelft. Voor de internationale spelende spelers worden de regels nu aangepast. Ik denk dat deze 300 internationaal spelende spelers zich best wel kunnen aanpassen als zij internationaal spelen. Dat kunnen zij ook met hun kleding. In Nederland mag er een reclame-uiting van 300 cm2 op de borst en internationaal alleen op de mouw 19 cm2. De regel is ingesteld om een langere commercial te kunnen draaien bij de setwissel en om meer snelheid in de partij te krijgen. Maar juist het wisselen van kant heeft ook alles met een andere instelling en overpeinzing over de te volgen tactiek in de volgende twee games te maken. Denk hier maar aan de wind en de zon.
Wat je nu zag tijdens de competitie en de toernooien, was dat iedereen ging zitten wanneer hem dat uit kwam. Er werd nu gezeten na de set en na de eerste game.
Tijdens deze zeer warme zomer werd er te weinig gedronken tijdens de wedstrijd met als gevolg krampaanvallen en opgaven. Soms liepen de spelers na de 1e game door of werd er zeer vluchtig een slok gedronken. Terwijl een speler eigelijk bijna een liter per uur moet drinken om niet in de problemen te komen!
Gezien het feit dat er weinig wedstrijden met umpire worden gespeeld is het veel beter om deze regel in Nederlandse wedstrijden terug te draaien.
Gewoon even mogen zitten bij het wisselen van alle oneven games.Belangrijk is het om de regels te bekijken naar de Nederlandse situatie.