Nieuws

Column begin juni

Er gebeuren teveel zaken in het Nederlandse tennis om alleen in het midden van de maand mijn maandelijkse column te schrijven. Daarom nu in het begin van de maand een extra column:

 

Netservice doorspelen?

Bij de Nationale jeugdkampioenschappen werd er geëxperimenteerd met doorspelen bij een netservice. En dat wordt dit jaar voorgezet bij de JRT toernooien. Met de positieve reacties van de technische manager van de KNLTB, Alex Reijnders, op de website doe ik het ergste vrezen. Het zal toch niet zo zijn dat ze dat gaan invoeren ook bij andere wedstrijden? Na het om zeep helpen van het spelplezier van een derde set in de dubbels tijdens de competitie verbaast mij tegenwoordig niets meer.

Het fenomeen van netservice doorspelen is niet nieuw. Bij het Amerikaanse college tennis wordt dat al jaren lang gedaan bij de mannen. Als ik dat nader ga analyseren, dan kan ik me daar best wel in vinden. De wedstrijden bij het college tennis worden gespeeld zonder scheidsrechter. De spelers serveren allemaal al redelijk hard. Als je dan een ace slaat en de ontvanger zegt dat je een netservice sloeg, dan wordt het een moeilijke discussie. Wie heeft gelijk? Anders dan een call aan jouw kant is het moeilijk om hier iets tegen te doen. Waarschijnlijk wordt het dan een net 1e service. Om van die discussie af te zijn hebben ze besloten dat je door moet spelen. Bij de combinatie van een service met een hoge snelheid en hard court banen, waar de bal hoog op stuit, is daar wat voor te zeggen. De return is meestal nog speelbaar.

Bij het dames college wordt dat juist niet gedaan. De service is meestal minder hard en er worden minder aces geslagen. Alles is duidelijker en er is minder kans op onsportief gedrag. Je speelt gewoon bij een netservice de service over.

En eigenlijk is dat bij jeugdwedstrijden niet anders. Er wordt niet om de haverklap keiharde aces geslagen. Een netservice is meestal gewoon goed te zien. Voor eerlijk spel is het helemaal niet erg om dan opnieuw te spelen. Er wordt als argument ingebracht dat je in het spel ook door speelt bij een netbal in de rally. Maar daar is wel een wezenlijk verschil. In de rally kan je aan de bladstand makkelijker lezen of een bal hoog over het net gaat of juist heel laag over het net. In het laatste geval moet je al laag voorbereiden en ben je voorbereid om mogelijk naar voren te sprinten. Dat ligt bij de service totaal anders. Eigenlijk gaan alle ballen laag over het net. Je staat dan bij een harde service meestal wat achter de baseline. Als er dan een netbal komt dan is daar lastig om te anticiperen en ben je vaak te laat. Als de tegenstander onderhands serveert dan sta je al meestal halverwege niemandsland. Want dan weet je dat je de bal moet opzoeken. Maar die mogelijkheid heb je niet bij een hardere service.

Een ander aspect wat een rol speelt is de ondergrond. In Amerika is het bij het college tennis hardcourt. Daar is de opstuit hoog. Bij tapijt is dat minder hoog en bij gravel komt de bal nog minder op. Daarnaast is er in de wereld geen land met zoveel allwaether banen als Nederland. Als ik dat zou willen oefenen dan wordt het lastig om dat op kunstgras te doen. Laten wij als tennisland nu net maar 40 % gravel hebben. Dus voor bijna 60 % is het eigenlijk niet te oefenen.

Maar op de website van de KNLTB wordt er ook gesteld dat er internationaal bij de jeugd Tennis Europe en bij de ITF Juniors deze regel geldt. Dus daarom is het goed om doorspelen bij een netservice ook bij de Nationale Jeugdkampioenschappen en de JRT toernooien in te voeren. Maar als je bij de Tennis Europe ranglijst gaat kijken dan kom je tot 60 jongens en 55 meisjes die op de lijst staan. Voeg je daar de 37 meisjes en 31 jongens op de ITF ranking toe, dan kom je op een 183 spelers die er mee te maken hebben. Er zijn totaal ongeveer 88.000 jeugdspelers bij de KNLTB ingeschreven. Waarom zou je in Nederland 87.817 spelers lastig vallen met een regel die tegen de eerlijkheid in gaat en een duidelijke stempel van geluksfactor heeft?

Als Alex Reijnders zo enthousiast is over het leervermogen van de jeugd, laat die 183 spelers dat dan gaan oefenen als ze internationaal aan de bak gaan en val de andere 87.800 spelers er niet mee lastig.

Soms hoor ik ook een argument dat doorspelen bij netservice ook bij volleybal het geval is. Maar het grote verschil is dat ik mijn opstelling als team zo kan inrichten dat ik de bal nog goed kan spelen. Dat is bij het tennis en zeker met een zachtere service niet mogelijk.

Als je iets wilt betekenen bij de ontwikkeling van de jonge spelers dan lijkt het mij beter om je energie te stoppen in spelregelkennis bij jonge spelers. Bij andere sporten, zoals bij basketbal,  moet je ook als jonge speler wedstrijden fluiten. Hiervoor moet je dan je een spelregeldiploma halen. Dat lijkt mij ook bij het tennis belangrijker om te leren dan het toepassen van deze regel.

Je moet je als Bond afvragen of het nuttig is voor de tennissers in Nederland. Je bent autonoom wat je in je Nederlandse toernooien doet. Je wordt niet uit de ITF gegooid als je dit bij je Nationale toernooien niet invoert. Als voorbeeld wil ik hier ook de Grand Slams aanhalen met ieder zijn eigen regels over het spelen van de beslissende set. De één doet de tiebreak, de ander laat doorspelen. Dus zo erg is het ook weer niet om niet in de pas van de ITF en TE te lopen.

Speel gewoon de service over en je krijgt een veel eerlijker wedstrijd.

Wil je reageren doe dat dan op de facebook pagina van Tennis Passie.

« Terug

» Nieuws archief