Nieuws

Column februari 2018

Tijdens het NK in december in Rotterdam waren er veel vergaderingen en congressen. In de PR naar buiten wordt dat als heel succesvol gezien. Zo wordt er gesproken over het grootste trainerscongres van de wereld. Dat is steeds de manier van de PR die de KNLTB toepast. Er wordt een positieve draai aangeven. Maar daar wil ik toch wel wat kanttekeningen bij plaatsen.

Er waren 1250 trainers naar Rotterdam gekomen. Maar de reden dat ze kwamen was niet alleen de inhoud van het congres, maar de PO punten en dat het gratis was. Je moet alleen betalen als je je wel opgeeft en niet verschijnt.

Als je je licentie wilt behouden dan moet je 24 punten in 2 jaar halen. Door nu naar het congres te gaan krijg je er al 6 per keer. En dat volledig gratis. Ik ben heel benieuwd als de trainers € 150 moeten betalen of er dan ook 1250 trainers komen. Of als ze er geen punten voor kunnen halen of er dan ook 1250 trainers komen. Ik denk dat de grote waarde in het trainerscongres ligt in het hoge reünie gehalte. Vaak werk je op een club en kom je geen andere trainers tegen. Op zo’n dag zie je vele oude bekenden waar je mee praat over je vak. Dat kan heel stimulerend werken.

Als ik nu de inhoud afzet tegen het NLCoach jaarcongres dan kun je je door veel meer laten inspireren. Daar waren 540 trainers uit allerlei sporten met inhoudelijke top workshops voor echte geïnteresseerden. De kosten waren € 150 voor elke trainer. Het was dus een bewuste eigen keuze om daar op Papendal te zijn. Helaas waren er maar 3 tennistrainers daaraanwezig. Ik hoop dat er volgend jaar meer tennistrainers zijn om vooral dingen te leren waar je je verder in kan ontwikkelen. En mijn gevoel na afloop van het NLCoach congres is dat we bij het tennis een hele grote achterstand hebben ten opzichte van andere sporten. Daarnaast voer je elk jaar open en inspirerende gesprekken met andere trainers en zelfs een topcoach uit een andere sport tijdens het diner. In mijn geval was dat dit jaar Arie Koops.

Andere inhoudelijk zeer goede congressen zijn bij onze Zuiderburen, bij Tennis Vlaanderen. Ruim een jaar geleden was ik bij een tweedaags congres over Biomechanica van Marchad Reid. Maar ook hun Kaderdagen zijn meestal inhoudelijk vernieuwend.

Als organisator van 15 jaar trainerscongressen heb ik mij altijd verbaasd over het geringe aantal trainers dat vrijwillig zich laat bijscholen. Natuurlijk kan je veel van internet halen. Maar het is maar de vraag of dat wel de goede informatie is. Bij congressen van NLCoach, VNT en van de VTV weet je honderd procent zeker dat de sprekers iets goeds brengen. Je hoeft het er niet altijd mee eens te zijn, maar dan moet je er in ieder geval over nadenken.

Ik denk dat je leerlingen daar zeker baat bij hebben.

Misschien moet je wel lid worden bij de VNT, NLcoach of bij Tennis Vlaanderen. Bij de VNT kan je dan gebruik maken van oa. tennisplayer.net en bij Tennis Vlaanderen kan je ook Trainer + worden en dan heb je toegang tot Tennis iCoach van de ITF. Ik zou er voor pleiten dat als je lid bent van een van deze organisaties je 3 PO punten gaat krijgen.

Maar wil je je alleen laten inspireren dan kan je je ook alleen abonneren op het blad NL Coach of voor meer diepgang in de trainingsleer op het vakblad Sportgericht.

Terugkomend op het jaarcongres van de verenigingen in Rotterdam. Er waren 500 bestuurders. Eerdere jaren waren dat er 900. Als je dat afzet tegen de 1700 verenigingen dan is dat niet echt een positief aantal. Blijkbaar is in de loop van de jaren de afstand van de KNLTB naar haar leden steeds groter geworden. Daar helpt een nieuwe bondstructuur met nog minder verantwoordelijkheid naar de tennissende leden ook niet bij.

Maar misschien komt het Bondsbestuur, met de nieuwe voorzitter Roger Davids, tot bezinning en gaan ze luisteren wat er in het land leeft. Schone taak om het vertrouwen van de leden weer terug te winnen. Dat kan alleen door verantwoording af te moeten leggen aan de vertegenwoordigers van de leden! Zorg weer dat verengingen d.m.v. vertegenwoordiging van uit de District Leden Vergaderingen, stemrecht hebben op een ALV van de KNLTB. De KNLTB is tenslotte een vereniging waarbij het beleid gedragen moet worden door de leden.

Wil je reageren op de column, doe dat via de facebookpagina van Tennis Passie.

Daar staat deze column al eerder vermeld.

« Terug

» Nieuws archief