Nieuws

Column april

Ik had eigenlijk mijn column voor april al klaar. Maar de Tennisbond zorgt steeds voor nieuwe stof om over te schrijven. Ik kreeg dinsdag 10 april in mijn mailbox een aankondiging voor een ALV van de Ledenraad. Waarschijnlijk was dit in de haast gedaan om in ieder geval 14 dagen van te voren een aankondiging te doen. In de mail werd namelijk verwezen naar links, maar die gaven nog geen informatie. Je zou zeggen dat doe je dan toch in één. Maar van het bijbehorende mailtje werd ik niet echt vrolijk. Daarin werd vermeld:

Let op! Je bent van harte welkom, houd er echter wél rekening mee dat de formele vergadering kort zal zijn en dat deze gevolgd zal worden door een langere themabijeenkomst toegankelijk voor alléén de Ledenraadsleden.

Als een Bond iets van openheid wil laten blijken en dat zij er voor de leden zijn en niet andersom, dan zorg je als je zo’n belangrijke zaak als Bestuurlijke Vernieuwing wilt bespreken, dit in de openbaarheid plaats vindt. Wees transparant hoe de gedachtes zijn in de discussie. Nodig iedere geïnteresseerde uit. Geef gelimiteerde spreekrecht aan leden. Zorg voor een locatie waar ook veel mensen terecht kunnen. De eerder gepresenteerde Bestuurlijke Vernieuwing kwam er op neer dat de Districten helemaal geen zeggingskracht meer kregen. De Ledenraadsleden hadden nog enigszins binding met het District. Zij zaten in de Ledenraad namens het District, maar waren wel autonoom om beslissingen te nemen. Bij de vernieuwing wordt de ledenraad teruggebracht naar een door het bestuur gekozen adviesraad. Hierdoor is de hele ledenvertegenwoordiging helemaal om zeep geholpen. Een wel zeer autoritaire bestuursvorm. Dit begint wel heel erg op Poetin en Erdogan achtige trekjes te lijken.

Ik hoop dat de Ledenraadsleden zich realiseren dat zij de stem van de leden vertegenwoordigen en dat zij door de verenigingen en de districten zijn gekozen. Bij leden bij een Bond is het moeilijker om je te verenigen. Dat is bij een bedrijf in de maatschappij makkelijker met vakbonden of burgerlijke ongehoorzaamheid.  Daar zijn ieder jaar bij de Worldpress foto’s hele indrukwekkende foto’s bij. Ik wil daarom deze foto uit Worldpress foto 2017 die ik onlangs in Arnhem bezocht symbolisch meesturen.

Daarom vind ik het ook fantastisch dat ik van meerdere geluiden uit mijn omgeving hoor dat ze onderling met de tegenstanders hebben afgesproken om de derde set in de dubbel gewoon te spelen. Dit omdat ze plezier in het tennis hebben en daar hoort een derde set bij. Dit ondanks de dreigingen van de KNLTB om boetes op te leggen. Sommigen hebben de derde setstand vertaald naar een fictieve matchtiebreakstand. Anderen hebben zelfs de werkelijke stand ingevuld. Met het dreigen alleen al geef je aan dat je vervreemd bent van je leden. Ik vind het een prachtig initiatief om kenbaar te maken dat de KNLTB niet steeds zijn zin moet doorduwen, maar open moet staan en zijn voor alle leden. Helaas is het echter juist de KNLTB die blijft zagen aan zijn meest succesvolle product. In de meest recente “uiteraard nog geheime” voorstellen voor de competitie nieuwe stijl zal deze mogelijk teruggebracht worden naar nog maar 5 wedstrijden en zullen we pas eind april gaan starten. Veel tennissers kijken uit naar de 7 competitiedagen. Een competitie overigens, die vergeleken met de meeste sporten al extreem kort is. Sommigen tennissen alleen in die periode. Daarnaast geven verenigingen subsidie aan selecties en teamtrainingen, met name ook in de wintermaanden. Bij een late competitiestart moet vooral voor de wintersubsidies van verenigingen gevreesd worden. Het gaat hier om een veelvoud aan het bedrag die de KNLTB geeft aan ondersteuning van het ontwikkelen van talent. Dus blijf af van de competitie. Maak het juist belangrijker. Zorg dat er een goede PR is als je speelt om het kampioenschap van Nederland. Zeker als De Telegraaf in je sponsorpool zit. Maar zorg vooral voor een bottum-up model. Zorg dat je weet wat er op de werkvloer cq tennisbaan speelt en leeft. Geeft de leden een stem!

Ronald

NB Wil je nog reageren?

Dan kan dat nog op facebook pagina van Tennis Passie van 13 april

« Terug

» Nieuws archief