Nieuws

Meindert van Veen spreker op de businessavond

Op donderdag 22 juni zal Meindert van Veen, bondscoach dames basketbal, in Huize De Dieu op het hoekje van de Langestraat de spreker zijn op de businessavond van het Future toernooi

Meindert van Veen ”Het team staat altijd boven individuele sterren”

In 2004 begon ik met het vragen van topcoaches uit andere sporten om hun kennis te delen met trainers en mijn ondersteuners van mijn tennisevenementen. Wat kan het bedrijfsleven leren van topcoaches uit de sport. De start was voor mij voor de hand liggend. Ik was vijf jaar basketbalcoach geweest en had mijn B-opleiding gedaan bij Ton Boot. Zijn rechtlijnigheid sprak mij aan als ook zijn innovatief denken over hoe de break moest lopen. Dat was via de sideline. Als ik nu naar voetbal kijk dan denk ik dat voetbaltrainers heel veel kunnen leren van het basketbal.

Ton Boot was een fenomeen bij het herenbasketbal. Maar dat is Meindert nog veel meer bij het damesbasketbal. Hij maakte van Den Helder een indrukwekkend basketbalbolwerk. De opgang heb ik van zeer nabij meegemaakt. Ik was coach van Sea Devils in Castricum. Wij speelden al Promotiedivisie, dat is een niveau onder de Eredivisie. Castricum was de dichtstbijzijnde club voor Meindert met zijn jonge meiden om te oefenen. Zo speelden we menige oefenwedstrijd op de donderdagavond in Castricum of in Julianadorp of Den Helder. Ik keek toen al tegen Meindert op. Hij wist veel van basketbal en leefde er totaal voor. Verkocht zijn snackbar en werkte ’s zomers om geld te verdienen in de strandtent van zijn vader. Zijn team bestond uit voornamelijk jonge speelsters, die alle fundamentals onder de knie hadden. Maar hij kon helemaal uit zijn dak gaan als speelsters niet deden wat afgesproken was en niet goed verdedigden. Dan liet hij dat non verbaal en verbaal duidelijk merken. Hij noemde zijn speelsters ook altijd bij de achternaam. Omdat ik op keek tegen Meindert nam ik dat ook een keer over. Ik noemde Nel, mijn vrouw, een keer bij haar achternaam en subiet liep zij het veld uit. De basketbaltijd was een leerzame periode voor mij als tennistrainer. Als 4 speelsters goed verdedigen, benoemde je altijd de fout van de 5e speelster. In een bespreking van het team zei een zeer plichtsgetrouwe speelster dat zij altijd goed uitblokte en verdedigde en dat zij dat nooit hoorde. Vanaf dat moment ben ik de positieve punten gaan benoemen zowel bij het tennis als bij het basketbal.

Meindert heeft niet die vertaalslag gemaakt. Hij noemt ze nog steeds bij de achternaam. In de begin jaren werden er wel televisie uitzendingen gemaakt over het gedrag van Meindert langs de lijn. Maar dat was een ontzettend vertekend beeld. Want wat niet te zien was, was zijn bevlogenheid en betrokkenheid bij zijn speelsters. Als er 3 meiden extra wilden trainen, al zou het in de nacht zijn, Meindert was er. Hij kwam voor de buitenwacht hard over, maar gaf heel veel aan en om zijn speelsters. Dit was duidelijk te lezen in de diverse media over het fantastische en waardig afscheid wat de oud internationals en oud Den Helder speelsters hun coach gaven. Na Den Helders eerste landstitel bij de dames werd hij in 1985 ook Bondscoach bij de dames. Totaal behaalde hij 14x!! de landstitel bij de dames en 1995 ook de titel bij de heren van Den Helder). Dat had toentertijd best wel wat voeten in aarde. Dat bondscoachschap heeft hij 28 jaar!!! volgehouden. Hij bracht het Nederlandse team naar de top bij de jeugd ( het team under 16, under 18 en under 20 speelt op het hoogste niveau in Europa! ) en bracht het damesteam ook naar de A-divisie in Europa. Hij werd onverwacht door de bond aan de kant geschoven. Ik citeer graag een paar uitspaken, bij het aangeboden afscheid door de speelsters, over Meindert:

Meindert is uniek in zijn soort. De betekenis van het leven ligt in het verschil maken in de levens van anderen. Jij maakt(e) het verschil.”

Naomi Halman: Ik ben hem zo dankbaar. Zonder hem had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Ik speel professioneel basketbal in Frankrijk en heb onlangs de Franse beker gewonnen. Dat is een gift van Meindert.”

Record-international Tanya Bröring over haar tijd met Meindert bij het Nederlandse team:

”Nooit zal ik de mooie tijden vergeten die we hebben gehad. Nooit zal ik Meindert kunnen teruggeven wat hij mij heeft gegeven; hoe hij mij heeft gevormd als speelster en (daarmee) als mens. Eeuwig zal ik hem hier dankbaar voor zijn. Eeuwig hoop ik dat hij ook met liefde en plezier zal terugkijken op deze jaren”.

Meindert weet alles van basketbal. Of het nu het Nederlandse basketbal of de NBA is. Hij leefde voor zijn teams. Om toch geld te verdienen sprak hij ’s nachts commentaar in bij de NBA wedstrijden of werd hij importeur voor Princess Sports basketbalkleding. Op het ogenblik is hij verbonden aan het damesteam van Den Helder en is hij scout voor het mannenteam van Donar in Groningen, waarbij hij de internationale tegenstanders analyseert. Hij is ook weer bij de Nederlandse basketbalbond actief bij het opleiden in het CTO in Amsterdam waar hij de talentvolle spelers twee dagen in de week onder handen neemt. Komende zomer gaat hij weer als coach van Jong Oranje aan de slag. En dat is mooi, want hij maakt elke speelster beter als ze maar keihard willen werken voor het team.

Het zal op donderdag 22 juni een presentatie worden die niet standaard is. Want dat is Meindert niet. Hij is een bouwer, de spil in het web. Door eerst zelf keihard te werken, laat hij ook anderen werken. Als mooi voorbeeld noem ik het dat het eerste damesteam van Den Helder geld moest verdienen om ook internationaal te kunnen spelen. Om de beurt gaven ze een rondleiding op de vuurtoren in Den Helder. Ook daar deed Meindert aan mee.

« Terug

» Nieuws archief