Nieuws

Column januari 2017

De motie om de regel voor het compact spelen voor de huidige competitie terug te draaien heeft het niet gehaald in de Ledenraadsvergadering op donderdag 15 december. De motie luidde: De Districtsvergadering NHN verzoekt de Ledenraad, om het Bondsbestuur te adviseren de keuzemogelijkheid in te trekken ten aanzien van de optie “compact spelen” voor reeds bestaande competities.

Vooraf aan de ledenvergadering kwamen de  ledenraadsleden in de middag nog bij elkaar, zonder het Dagelijks Bestuur,  voor een overleg over de te behandelen agendapunten in de avond. Bij dit vooroverleg werd er over gesproken om de motie in stemming te brengen ondanks dat de motie een advies was aan het Bondsbestuur. In dit vooroverleg was een overgrote meerderheid onder de ledenraadsleden voor de motie.

Saillant detail is dat bij het jaarcongres via een Buzzer vraag duidelijk was dat ruim 80 % tegen het compact spelen voor de huidige competitie was. Dit zou al een reden voor het bestuur van de KNLTB kunnen zijn om naar de aanwezigen te luisteren. Maar luisteren is niet de sterke kant van de voorzitter.

Bij het begin van de ledenraadsvergadering in de avond probeerde voorzitter Rolf Thung de motie niet in behandeling te laten nemen,omdat de ledenraad hierover alleen maar mag adviseren en de motie volgens de voorzitter niet correct en op tijd was ingediend. Het bestuur had daarom te weinig tijd om zich grondig voor te bereiden op een antwoord.  Na een hele discussie werd het duidelijk dat de motie ruim 8 dagen voorafgaande aan de vergadering was ingediend en dus statutair in behandeling moest worden genomen volgens de ledenraadsleden.

Hierop ontstond weer een discussie en werd de vergadering bijna een uur geschorst voor overleg in het Bondsbestuur.  Een aantal van de ledenraadsleden werden bij het bestuur geroepen. Nadat de vergadering werd heropend gaf Rolf Thung aan dat het inderdaad statutair zo was dat de motie behandeld diende te worden, maar dat hij wel wilde weten of er over gestemd zou moeten worden. Daarnaast zei hij dat als de motie zou worden aangenomen het bestuur deze naast zich zou neer leggen. Uiteindelijk na weer een ellenlange discussie werd de motie “verrassend” verworpen met 20 tegen 17 stemmen.

Het is jammer dat de ledenraad niet bij zijn vooraf ingenomen standpunt uit de voorvergadering is gebleven. Maar het geeft wel goed weer hoe de werkwijze van dit huidige bestuur is en met name van Rolf Thung. Steeds als hij zijn zin niet krijgt wordt de vergadering opgeschort en worden ledenraadsleden bewerkt. Dit was ook al eerder zo bij het Nationaal Tennis Centrum in Buren, wat god zij dank niet door is gegaan. Buren, de meest afgelegen plek in het midden van het land en niet te bereiken met het Openbaar Vervoer. Maar ook bij Servit 2 werd er gedreigd met opstappen, ledenraadsleden bewerkt, etc. Een andere manier van werken is om Ledenraadsvergaderingen besloten te houden in plaats van openbaar wat hoort bij goed besturen.

Het wordt tijd voor een nieuwe voorzitter, die meer op de huidige en moderne manier van werken, zoals in het bedrijfsleven tegenwoordig gangbaar is, wil besturen. In plaats van top down wordt hier veel meer geluisterd naar wat op de werkvloer ( bottum up ) gebeurd. Rolf zal zelf niet opstappen. Hij vind dat hij het te goed doet. Nu maar wachten tot dat er een keer een ledenraadsvergadering met echte mannen en vrouwen opstaat en zegt dat het nu genoeg is.

Met een mooi afscheid met een zwarte tulp kunnen we dan deze zwarte periode afsluiten. Een periode waar nieuwe impulsen werden gegeven, maar waar geen rekening gehouden werd met tradities of opgebouwde kennis. Zo werden de Nationale buiten kampioenschappen afgeschaft omdat Rolf vond dat de Nationale titel bij een Nederlandse topper moest komen. Des te cynischer is het dat  heel veel toppers in Rotterdam afwezig waren zoals Fed-Cup speelsters Kiki Bertens en Cindy Burger en bij de heren Davis-Cup speler Thiemo de Bakker en Jong Oranje speler Tim van Rijthoven. Ronduit stuitend is het feit dat de KNLTB een bord heeft staan bij het Masters / Nationaal kampioenschap met daarop een lijst met namen van de oud Nationale kampioenen van buiten en deze over laten lopen in de Nationale kampioenen van binnen.

Toegegeven dat dat wel een sterke kant is van het huidige bestuur. Hun PR is heel goed. Een ander voorbeeld hiervan is dat je over een zeer geslaagd jaarcongres voor bestuurders naar buiten toe kan brengen. 900 bestuurders van 300 verenigen waren aanwezig. Maar als je naar de cijfers kijkt dan kan je ook praten over een totaal mislukt congres. Ondanks dat er een koppeling is met de AFAS Classic waren van de 1700 verenigingen er 1400 niet aanwezig. Op één of andere manier voelen deze verenigingen zich niet betrokken en geraakt  door het bestuur om naar het jaarcongres te komen.

Om terug te komen op het compact spelen worden in de presentatie alleen die gegevens getoond die laten zien dat de deelname aan de competitie afneemt. Dat het ledenaantal van ruim 700.000 terug is gelopen naar onder de 600.000, maar dat de competitie niet met 15 % is teruggelopen maar met slechts 3 % wordt nergens gemeld. Kortom het aantal competitie spelende leden is de afgelopen jaren juist sterk gestegen.

Met de terugloop van het KNLTB ledenaantal heeft Rolf Thung de mogelijkheid gevonden om trouwe en met heel veel kennis van zaken hebbende werknemers te ontslaan. Bekend is de angstcultuur die heerste op het Bondsbureau over wie nu weer zou worden ontslagen. Alle Regiokantoren zijn inmiddels opgeheven en alle Regiotrainers en coaches zijn ontslagen. Op de ontwikkeling van talentvolle spelers en de tennisscholen kom ik in een volgende column terug. De KNLTB heeft alle werknemers met langdurige contracten ontslagen, wat financieel misschien wel gunstig is, maar tegengas voor het bestuur is niet meer aanwezig. Nu worden jonge werknemers voor maximaal 3 jaar aangenomen. Ideaal om opdrachten te geven en te kunnen sturen.

Ik hoop dat er zo snel mogelijk een nieuwe voorzitter komt. Die wil luisteren naar wat er in de basis gebeurt. Die wil samenwerken en echt contact heeft met de mensen op de baan en bij de verenigingen. Daar helpt een jaarcongres juist niet bij, maar meer het persoonlijke contact dichtbij de verenigingen zoals het vroeger was met de districtskantoren.

Noot: Ik ben een voorstander van compact spelen voor de nieuwe 8 & 9 competitie. Een uitstekend initiatief!

Ronald

« Terug

» Nieuws archief