Nieuws

Column november 2016

Bij de presentatie van de nieuwe competitiestijlen is het voorstel "compact spelen" op de achtergrond ook gelanceerd. Het voorstel houdt in dat een vereniging een keuze mag maken om op een hele competitiedag alle teams de wedstrijden compact te laten spelen. Dus deuce / winnend punt en een match tiebreak in plaats van de derde set. Een paar jaar terug werd dit voorstel volledig afgewezen door het overgrote deel van competitiespelers, maar nu probeert de KNLTB het voorstel opnieuw, maar nu minder prominent op de voorgrond, toch door te drukken. 

Ik ben een liefhebber van tennis. En bij tennis hoort ook de factor uithoudingsvermogen. Juist iemand die hard traint kan in een wedstrijd over drie sets de wedstrijd omdraaien. Denk hierbij aan een jonge speler die tegen een oudere speler, na het verlies van de eerste set, alsnog de wedstrijd naar zijn hand kan zetten op conditie. Juist een bond die graag in de toekomst meer topspelers zou willen hebben, zou een fel tegenstander van het compact spelen moeten zijn. Zij zouden achter de spelers moeten staan, die hard willen trainen. Dat zouden zij moeten waarderen en ondersteunen. 

Daarnaast ligt de basis van het talent ontwikkeling in Nederland juist bij de verenigingen. Zij subsidiëren vaak de clubtrainingen en de jeugdtrainingen om de spelers een stap omhoog te laten maken. Al met al is dit een veel groter bedrag dan de KNLTB ooit in talent ontwikkeling stopt. Als tegenprestatie moeten de vereniging dan wel een serieuze competitie krijgen. En dat krijgen zij met "compact spelen" niet. Als vereniging kan je, ook als je zelf niet bij de thuiswedstrijden Compact speelt, er toch mee geconfronteerd worden. Als de tegenstander van bijvoorbeeld TV Heerhugowaard bijvoorbeeld in Limburg dit wel doet, dan moet je zo'n lange reis maken om alleen maar verkorte wedstrijden te spelen. Dat is echt respectloos naar de verenigingen die hard werken om de spelers verder te ontwikkelen. 

Daarnaast is het de reinste competitievervalsing. Hoe kan je uiteindelijk in de eindstanden een vergelijk maken tussen een driesetter ten opzichte van een match tiebreak in plaats van een volledige derde set. 

Als ik zoiets vergelijk met het voetbal dan is dit ondenkbaar. In Alkmaar had de oorspronkelijk christelijke voetbalvereniging Jong Holland een gigantische ledenaanwas. Als christelijke vereniging speelde zij alleen op zaterdag. Dan hoef je echt niet te denken dat de KNVB met een voorstel komt dat het eerste team van Jong Holland, dat uitkomt in de tweede klas KNVB zaterdag, in plaats van tweemaal 45 minuten ook wel tweemaal 30 minuten mag spelen om zodoende meer ruimte te creëren op de velden. Jong Holland heeft het zelf moet oplossen en heeft uiteindelijk de ledenstop opgeheven door ook op zondag te gaan spelen. Hier is dus niet de KNVB die bepaalt dat je ook kortere wedstrijden mag spelen. 

In het rapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau Hyper Cube ( dat onderzoek deed naar de competitievormen voor de KNLTB) werd onder andere vermeld dat 98% van de competitie spelers tevreden is met de huidige competitie en die op dezelfde manier wilde voorzetten. De KNLTB moet stoppen om deze regel autoritair van boven af door te drukken. Wat de KNLTB moet doen, is gewoon luisteren naar de competitie spelende leden en deze opgedrongen versoepeling van de regel terugtrekken. Dat lijkt mij dan ook meer dan logisch. 

In het verlengde hiervan was het dan ook niet meer dan logisch dat de districtsledenraadsvergadering van NHN gisteravond , 17 november , een motie heeft aangenomen om het bondsbestuur te bewegen om de mogelijkheid van "compact spelen" voor reeds bestaande competitievormen terug te trekken. 

Ronald

« Terug

» Nieuws archief